Νέα Ζηλανδία: Ακόμα και τα «Dungers» είναι πολύ ακριβά στην αγορά ακινήτων

Η Νέα Ζηλανδία ήταν παγκόσμιος ηγέτης στο να περιέχει το Covid-19, αλλά τώρα οδηγεί τον πλανήτη σε κάτι λιγότερο επιθυμητό.

Διαθέτει την πιο προσιτή αγορά κατοικιών μεταξύ των 36 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ακόμα και τα «κοπριά» – ένας όρος περιοχής για κατεστραμμένα σπίτια – πωλούν πάνω από 1 εκατομμύριο NZD (510.000 £) στις πιο ακριβές γειτονιές του Ώκλαντ.

Οι μέσες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 23% τους τελευταίους 12 μήνες σε 780.000 NZ $.

Παρόλο που η Νέα Ζηλανδία αντιμετώπισε τη χειρότερη ύφεση κατά τη διάρκεια μιας γενιάς λόγω της πανδημίας Covid, τα γρήγορα μέτρα κλειδώματος λειτούργησαν και ήταν μια από τις πρώτα αναπτυγμένες οικονομίες που ξεκίνησαν να δείχνουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να ανοίξει μια φούσκα ταξιδιού με τη γειτονική Αυστραλία στις 19 Απριλίου, μια από τις κύριες λάμψεις της επιστροφής στο φυσιολογικό για τον σημαντικό τουρισμό.

Όπως πολλές χώρες, η Νέα Ζηλανδία θέσπισε μια ποικιλία μέτρων τόνωσης πέρυσι, ρίχνοντας δισεκατομμύρια στην οικονομία.

Σε συνδυασμό με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, το κίνητρο προκάλεσε μια ήδη ισχυρή αγορά κατοικιών στη Νέα Ζηλανδία.

«Η προσιτή στέγαση εξακολουθεί να είναι ένα από τα« μεγάλα »ζητήματα για τους νέους Ζηλανδούς που θέλουν να προωθήσουν την αγορά κατοικίας», δήλωσε η Wendy Alexander, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στο σημαντικό Ινστιτούτο Estate της τελευταίας Ζηλανδίας (REINZ).

Τα στοιχεία της REINZ δείχνουν ότι η μέση τιμή στο Ώκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι τώρα 1,1 εκατομμύρια NZ, αυξημένη κατά 24% τον τελευταίο χρόνο.

Επί του παρόντος, τα σπίτια κάτω των 500.000 NZ αντιπροσωπεύουν μόλις το 17,6% της αγοράς, ενώ τα σπίτια άνω των 1 εκατομμυρίων NZ $ αποτελούσαν πάνω από το 30% της αγοράς, σύμφωνα με το REINZ

Πριν από ένα χρόνο, οι αριθμοί αυτοί αντιστράφηκαν, με σχεδόν το ένα τρίτο των σπιτιών στο χαμηλότερο επίπεδο.

Τα σπίτια χρειάστηκαν συνήθως περίπου 30 ημέρες για να πουλήσουν, δηλαδή το ταχύτερο ποσοστό πωλήσεων σε 17 χρόνια.

Οι επενδυτές είναι πλέον οι πιο σημαντικοί αγοραστές ακινήτων στη χώρα των 5 εκατομμυρίων, με το 40% των πωλήσεων εντός του τελευταίου τριμήνου του 2020 να γίνεται σε ιδιοκτήτες πολλαπλών ακινήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *