Επιτρέπονται ταξίδια χωρίς καραντίνα μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Οι κάτοικοι της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας θα είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν μεταξύ των δύο εθνών χωρίς να πρέπει να καραντίνα από τις 19 Απριλίου.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern ανακοίνωσε την πρόοδο την Τρίτη

Από τον Οκτώβριο, οι ταξιδιώτες της Νέας Ζηλανδίας επιτρέπεται να εισέρχονται στα περισσότερα αυστραλιανά κράτη χωρίς καραντίνα, αν και αυτό δεν είχε αντίστροφο.

Και τα δύο έθνη έκτοτε περιείχαν επιδημίες Covid και διατήρησαν τα ποσοστά μόλυνσης κοντά στο μηδέν.

Οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους τον Μάρτιο του περασμένου έτους και έφεραν υποχρεωτική καραντίνα για τους επιστρέφοντες υπηκόους.

Όταν εμφανίστηκαν κρούσματα, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει ασφαλείς αποκλεισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η κα Ardern επαίνεσε τόσο επιθετικές απαντήσεις, όπως το κλειδί για το άνοιγμα του ταξιδιού.

“Δεν μπορώ να δω ή να δείξω σε χώρες του κόσμου που διατηρούν μια τεχνική για να διατηρήσουν τις χώρες τους εντελώς απαλλαγμένες από Covid, ενώ ανοίγουν μεταξύ τους διεθνή ταξίδια”, είπε.

“Αυτό σημαίνει, κατά κάποιο τρόπο, ξέρετε, είμαστε κορυφαίοι στον κόσμο.”

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, χαιρέτισε την απόφαση της κας Άρντερν, σημειώνοντας ότι τα σύνορα της χώρας του ήταν φιλόξενοι Νέοι Ζηλανδία στο χείλος ήδη έξι μηνών.

“Διασφαλίσαμε ότι και οι δύο χώρες μας δεν έχουν υποστεί ισοδύναμες επιπτώσεις ιών που έχουμε δει σε πολλές άλλες χώρες”, είπε.

“Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τώρα θα συνδυάσουμε ξανά θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα επανενωθούν.”

Η Αυστραλία κατέγραψε 909 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανέφερε 25.

Πώς θα λειτουργούσε η φούσκα;

Η Νέα Ζηλανδία θα οδηγήσει σε συνθήκες «πράσινης ζώνης» σχεδόν σαν άτομα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της στην Αυστραλία.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες πριν από την πτήση στην Αυστραλία μόνο. Τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών πρέπει να έχουν εργαστεί μόνο σε διαδρομές χαμηλού κινδύνου.

Όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν και κάθε επιβάτης πρέπει να φορά μάσκες και να παρέχει λεπτομέρειες στις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για το πού πρόκειται να μείνουν.

Η κα Ardern προειδοποίησε ότι οι ταξιδιωτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν “εάν υπάρχει ξέσπασμα” – σχεδόν όπως το πώς η Αυστραλία σταμάτησε δύο φορές σύντομα τα ταξίδια από τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, είπε ότι η Νέα Ζηλανδία θα βλέπει τις υποθέσεις στην Αυστραλία “ως γειτονιά μας όταν λαμβάνουμε αποφάσεις για περιορισμούς”.

Εάν εμφανιστούν πολλές περιπτώσεις άγνωστης προέλευσης “πιθανότατα θα αναστείλουμε τις πτήσεις για μια ομαδική περίοδο”, πρόσθεσε.

Θα μπορούσαν επίσης να εισαχθούν και άλλοι όροι, όπως δοκιμές πριν από την αναχώρηση για άτομα από πληγείσες περιοχές.

Αυτές οι προφυλάξεις είναι όλα μέρος της προετοιμασίας μας για να μείνουμε Covid έξω », είπε.

“Και οι δύο χώρες είχαν συνοριακές επιδρομές και ότι δεν γνωρίζω καμία από αυτές δεν επιθυμεί να εξαγάγει το Covid στην αντίθετη χώρα”.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια Αυστραλοί θέλουν να επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία ετησίως πριν από την πανδημία – περίπου το 40% των διεθνών επισκεπτών αυτού του έθνους.

Η κα Ardern είπε ότι περίμενε ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έκαναν πρόωρα ταξίδια θα έβλεπαν την οικογένεια και τους φίλους τους – αλλά πρόσθεσε ότι η επερχόμενη σεζόν του σκι θα ήταν ακόμη ένα αξιοθέατο.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας, Qantas, δήλωσε ότι ενδέχεται να επαναλάβει 122 πτήσεις μετ ‘επιστροφής στη Νέα Ζηλανδία την εβδομάδα μόλις τεθεί σε λειτουργία η φούσκα.

Αυτή η φούσκα ταξιδιού πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη στον κόσμο αφού άνοιξε μεταξύ των νησιών της Ταϊβάν και του Παλάου την περασμένη εβδομάδα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης εγείρει στο παρελθόν τη σκέψη για ξεχωριστές ταξιδιωτικές φυσαλίδες με μέρη χαμηλού κινδύνου όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και πολλά άλλα νησιά του Ειρηνικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *