Είναι το Legacy της Alibaba μια προειδοποίηση για τους Tech Giants της Κίνας;

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κινεζική δισεκατομμυριούχος γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου του Jack Ma, Alibaba, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Κινέζες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ότι κακοποίησε τη θέση της στην αγορά για χρόνια.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η κινεζική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Ant Group – θυγατρική της Alibaba – ανακοίνωσε ένα δραστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης με ρυθμιστικές αρχές που την ανάγκασαν να ενεργήσει περισσότερο σαν τράπεζα από μια εταιρεία τεχνολογίας.

Και την Τρίτη, 34 εταιρείες, που είναι από τον κόσμο της τεχνολογίας της Κίνας, κλήθηκαν από αξιωματούχους και προειδοποίησαν: αφήστε την Alibaba να σας διδάξει.

Τους δόθηκε ένας μήνας για να «αυτο-προβληματιστούν» και να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της Κίνας για εταιρείες πλατφόρμας.

Η Alibaba είναι ο παππούς της τεχνολογίας της Κίνας. Κυριαρχεί στην αγορά εκεί με πάνω από 800 εκατομμύρια χρήστες στην Κίνα μόνο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν μια προειδοποιητική κλήση για άλλους στον τομέα της τεχνολογίας όταν η εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο και επίσημα επίπληξη.

Η έρευνα σχετικά με την Alibaba διαπίστωσε ότι είχε καταχραστεί τη θέση της στην αγορά εδώ και χρόνια, περιορίζοντας τους εμπόρους να κάνουν επιχειρήσεις ή να προωθήσουν προσφορές σε αντίπαλες πλατφόρμες. Το πρόστιμο ανέρχεται περίπου στο 4% των εγχώριων εσόδων της εταιρείας το 2019.

Οι παίκτες της βιομηχανίας μου λένε “όλοι είναι τεταμένοι”. Οι μεγάλες εταιρείες ανησυχούν ότι είναι οι επόμενοι.

Εταιρείες όπως οι Tencent, JD.com, Meituan, Bytedance και Pinduoduo παρακολουθούν όλες τις εμπειρίες της Alibaba και προσπαθούν να αποφύγουν τη διέλευση οποιωνδήποτε κόκκινων γραμμών που έχουν τεθεί από το Πεκίνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *