Η Αυστραλία αντιμετωπίζει προκλήσεις εμβολίων μετά την ανταλλαγή συμβουλών Astrazeneca

Η διάθεση εμβολίων στην Αυστραλία θα καθυστερήσει περαιτέρω μετά από συμβουλές των τοπικών ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τη χρήση του εμβολιασμού AstraZeneca – το κύριο εμβόλιο της χώρας.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση είπε ότι συνιστάται σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών να πάρουν το τρύπημα Pfizer πάνω από το AstraZeneca’s.

Ακολουθεί περιορισμούς σε άλλα έθνη αφού ο ρυθμιστής ναρκωτικών της Ευρώπης βρήκε έναν σπάνιο κίνδυνο θρόμβωσης αίματος που σχετίζεται με το εμβόλιο.

Η κίνηση πιθανότατα θα καθυστερήσει έναν στόχο εμβολιασμού όλων των Αυστραλών φέτος.

Η χώρα λειτουργεί ήδη περίπου 85%, όχι εγκαίρως – εμβολιάζεται περίπου ένα εκατομμύριο από τα σχεδόν 26 εκατομμύρια άτομα της μέχρι στιγμής.

Η Αυστραλία έχει συμβόλαιο για 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer. Περιλαμβάνει επίσης συμβόλαιο για το εμβόλιο Novovax, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αυστραλία έχει λάβει μόνο ένα εκατομμύριο λήψεις Pfizer – με τα υπόλοιπα να φτάνουν “μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η αλλαγή προκάλεσε ανησυχία στους Αυστραλούς για έλλειμμα εμβολίου και ανοδικές προβλέψεις για το άνοιγμα των συνόρων.

Οι επικριτές έχουν καταδικάσει την κυβέρνηση για “βάζοντας όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι” και υποστηρίζουν ότι υπονομεύεται η εμπιστοσύνη της στη δόση AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η AstraZeneca είπε ότι σέβεται την επιλογή των αυστραλιανών ρυθμιστικών αρχών. Είπε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει τη δόση του παγκοσμίως και ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος θεωρήθηκε μια σπάνια παρενέργεια.

“Σημειώνουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Αυστραλία με πολύ χαμηλή έως καθόλου κοινοτική μετάδοση του Covid-19 ήταν ένας παράγοντας σε αυτήν την ενημερωμένη σύσταση”, ανέφερε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI) – η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον τρόπο χρήσης των εμβολίων – συνιστά τώρα σε υγιή άτομα κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν διαφορετικό εμβόλιο.

Οι αυστραλιανοί ρυθμιστές δήλωσαν ότι οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι η πήξη του αίματος μπορεί να συμβεί σε περίπου τέσσερα έως 6 άτομα για κάθε ένα εκατομμύριο, αλλά σημειώθηκαν υψηλότερα ποσοστά στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *